סליידרז
מי היה נגן הגיטרה הראשון שלקח חפץ שטוח והחליק איתו על מיתרי הגיטרה כדי לקבל צליל מתמשך ומיוחד? כנראה שלא נדע אף פעם. הטכניקה הגיעה אולי מאפריקה או מהאינדיאנים של אמריקה אבל עכשיו זה כבר הרבה פחות משנה. העיקר שצורת הנגינה היפיפייה הזאת קיימת לשימושינו.
אפשר לשמוע את סגנון הסלייד כמובן בבלוז. נגנים כמו אלמור ג'ונס ובוקה ווייט התמחו בו והפכו אותו לסימן היכר. אבל הטכניקה משתלבת בקלות גם ברוק אצל גדולים כמו קלפטון, רולינג סטונס ואפילו בג'אז אצל דייב טרונזו וריי קודר. את מוסיקת הקאנטרי אין צורך להזכיר שם הסלייד הוא חלק חובה כמעט בכל שיר וישנן גיטרות סלייד וכלים מיוחדים עבורו.
בתור התחלה צריך להשיג סלייד. סוג הסלייד משפיע על הצליל שהוא מפיק: קית' ריצ'רד מחבב צליל של סלייד מתכתי. ריי קודר משתמש בצוואר בקבוק חתוך מזכוכית ויש כאלה שאפילו משתמשים בבקבוקי תרופות זעירים. בקיצור הכל הולך - מכסים של ליפסטיק, מציתים, עטים. כל חפץ עם משטח חלק וישר שאפשר לשים על האצבע הקטנה (בדרך כלל) או להחזיק בקלות בצמוד למיתרים. כמובן שאפשר לקנות ובכלל לא ביוקר סליידים שונים מזכוכית, מתכת וקרמיקה לפי ההעדפה.
ועכשיו לנגינה עצמה. העקרון כאן הוא שבמקום ללחוץ על המיתר צריך לנגוע בו קלות עם הסלייד ולהחליק אותו למעלה ולמטה על המיתר(ים). הפרטים (שריגים) של הגיטרה עדיין משמשים כנקודות ציון לתווים שרוצים לנגן אבל לאוזן של הנגן יש תפקיד הרבה יותר גדול: להאזין לצליל כל הזמן ולשלוט בו לפי השמיעה. כל תזוזה במיקום משנה וצריך להתאמן לדייק כדי להגיע לתוצאה הרצויה. פחות או יותר כמו נגן כינור..
ישנם כמה "כללים" לנגינה עם סלייד והמדריך הזה יפרט את עיקרי הטכניקה. כמובן שאם מישהו מצליח להגיע לצליל שהוא רוצה בדרך אחרת, זה מעולה. כל אחד מפתח לעצמו את הסגנון הייחודי ונוח לו, אבל כמו תמיד - צריך להשקיע זמן באימון ותרגול.
- כדי לנגן תו מסויים המיקום התחלתי של הסלייד צריך להיות בדיוק מעל הפרט של אותו תו. נניח שנרצה לנגן את e על המיתר השני (מלמטה). סלייד ימוקם בדיוק מעל לפרט החמישי במיתר השני. אם הצליל נשמע לכם לא טוב החליקו מעט למעלה או למטה. האוזן יותר מדויקת מהעין במקרה הזה. ישנם נגנים שאפילו לא מסתכלים על הפרטבורד בנגינה עם סלייד.

נכון |

לא נכון |
- המנעו כמעט לגמרי מהפעלת לחץ כלפי מטה על המיתר. לחיצה על המיתר תיצור צליל עמוד ומזמזם. עוצמת הלחיצה תלויה בסוג הגיטרה והסלייד. ככל שאקשן יותר גדול הלחץ גדל (בגיטרה אקוסטית עם מיתרים עבים וסלייד זכוכית דרוש יותר לחץ).
- בעזרת שלוש האצבעות הנותרות חיסמו את הצליל של המיתרים שאינכם פורטים עליהם (מאחורי הסלייד). בזמן ההחלקה מיתרים לא חסומים משמיעים זמזומים וצלילים לא רצויים. כדאי להתעכב על תרגול הנושא הזה לקבלת צליל נקי וחלק.
- הקפידו שהסלייד ישאר מקביל לפרטבורד בזמן הנגינה. סגירת שלוש האצבעות ללא הסלייד מקלה על כך.
 |
חסימה עם האצבעות, החזקה מקבילה |
- השתמשו בכף היד הפורטת העזרת המפרט כדי לחסום את המיתרים קרוב לגשר. כך ניתן לשלוט בצליל של המיתר נפרט שממשיך להדהד לאחר הפריטה וגם לעזור בשליטה על זמזומים של שאר המיתרים.
- בנגינה צלילים גבוהים נסו לכסות עם הסלייד רק את המיתרים הנפרטים ואלה שאחריהם. כלומר אם ננגן על מיתר שני (מלמטה) בשריג 15 עדיף לכסות רק את המיתר הזה ואת הבא אחריו (הראשון מלמטה).
 |
כיסוי מינימלי בנגינת צלילים גבוהים |
- השתמשו בטכניקה של ויברטו - כלומר נענוע קל של הסלייד הלוך ושוב. הנענוע עוזר ביצירת צליל מתמשך יותר ומעניק לנגינה את הנשמה הידועה של הסלייד. , תנועה של היד מהמרפק ולא מפרק כף היד עוזרת לשמור על יציבות.
אלו הם העקרונות הבסיסיים להתחלת נגינה בסלייד. הגעה לרמה נגינה טובה דורשת אימון, עדינות והרבה סבלנות. הקשבה לשירים שיש נגינת סלייד יכולה לעזור הרבה בהבנת הרעיון ושיפור הביצוע.
טיפים:
- ככל שהאקשן של הגיטרה גבוה יותר הלחץ שצריך להפעיל מעט גדול יותר. שוב, בכל מקרה לא להתשמש בלחץ רב.
- סלייד העשוי מכרום מפיק צליל חד ומתכתי מן המיתרים. מצויין לנגינה עם גיטרה חשמלית.
- סלייד העשוי מפליז (Brass) מפיק מהמיתרים צליל מעט פחות מתכתי ויותר חם. טוב לשימוש עם גיטרה אקוסטית ואקשן די גבוה.
- סליידים מקרמיקה או זכוכית או פורצלן מפיקים מהמיתרים צליל חלק ומתמשך. טובים לנגינה גם עם גירטות אקוסטיות וגם עם חשמליות (חסרון גדול שלהם שהם שבירים).
- מיצאו את האצבע הנוחה לכם ביותר להלביש עליה את הסלייד. היתרון של האצבע הקטנה הוא שאפשר עדיין לנגן אקורדים בשאר השלוש. אבל זה עניין של נוחות - אפשר גם לחזיק את הסלייד בין האצבעות. לדיוויד דילמור
למשל, יש כמה סולואים בו בהם הוא מנגן עם סלייד שהגיטרה מונחת על בירכיו והסלייד בכף היד.
- כיווני מיתרים אלטרנטיבים - לגיטרה סלייד:
Open G: |
D-G-D-G-B-D |
Open D: |
D-A-D-F#-A-D |
כיוונים אלו נוחים מאוד לנגינה עם סלייד מאחר שהם מאפשרים נגינה של אקורדים מלאים בעזרת הסלייד וגם מאפשרים מעבר צלילם נוח ממיתר למיתר.
שני אתרים מעולים בנושא שמומלץ לבקר בהם:
Planet Dorbo
SlideGuitar.com
ועם הידע הבסיסי הזה אפשר לצאת לדרך. לאט לאט ובהתמדה - תחליקו אותה!