חזרה

נפלאות האיקולייזר
על פי מאמר ב - Legendarytones.com


אחת החידות שכל גיטריסט צריך לפתור מדי כמה זמן מהן הגדרות ה-EQ הנכונות. זהו תחום רחב שגם מנוסים עדיין יכולים ללמוד טריקים חדשים מדי פעם. חלק מאלו יובאו במאמר הבא.

הרבה גיטריסטים מתאמנים ומנגנים להנאתם על מגברים בסביבה בה מספיק עוצמה נמוכה כדי להנות מדיסטורשן עשיר וחלק. המאפיינים של צליל כזה הם בדרך כלל bass וtreble גבוהים יחסית בעוד שהmid נחתך ונשאר קרוב לאפס. הגדרות אלו ידועות כ mid-scoop והצורה שהם יוצרים, אם מסתכלים עליה באיקלייזר גרפי, היא של מעין אות U (או אם תרצו ה'סמיילי' במערכת סטריאו ב'ערס-מוביל' שחורה..)

הכיוון הזה נשמע טוב בווליום נמוך יחסית אבל כשמשתמשים בו לצד עוד כמה כלים בג'ם עם להקה המצב משתנה. בדרך כלל הגיטרסיט מתעקש לשמור על הסאונד המושלם שלו ומבחינתו הבעיה היא אצל כל השאר ובאמת כדאי שיפתרו אותה איכשהו. רק לא לגעת ב'סמיילי'..
טעות. הבעיה היא האיקולייזר וגיטריסט עקשן. גיטרה היא כלי המפיק תדרים בתחום הבינוני ואפשר לסווג אותה mid-range instrument. כן, אפשר להגביר את תדרי הבס באיקולייזר (20Hz, 50Hz) עד הסוף אבל זה לא ישנה את העובדה הבסיסית הזאת.
גיטריסט והכלי, שלו שמפיק תדרים בתחום הבינוני מנסה להתחרות ולגבור על מתופף, בסיסט וקלידן בעזרת mid-scooping. אבל כל בס בסיסית מעמעמת לגמרי את את תדרי הבס של הגיטרה, גבוהים ככל שיהיו. גם התדרים הגבוהים נבלעים בקלות בצלילים הגבוהים של המצילות. לעומת זאת הצלילים הבינוניים הונמכו והם נשמעים חלש. כל אלו גורמים לצליל של הגיטרה להשמע רזה ורע באופן כללי.

מה הפתרון הנפוץ למשבר הזה? להגביר את המסטר ווליום ועל ידי כך לשמור על ה mid-scoop וגם להשמע טוב במיקס.. לא?
לא בדיוק מכיוון שכך נוצרת בעיות חדשות. רוב המגברים והרמקולים לגיטרות שתוכננו עבור גיטרות ישמיעו קולות משונים אחרי שתעברו את סף ה"יותר מדי בסים" (בשמו העממי..) הדבר יכול להגרם בגלל עומס יתר על הטרנספורמטור ודיסטורשן מהרמקולים וגורמים אחרים.

העלאת הוליום בmid-scoop תחזק את הטרבל זה לא הולכים לשמע כל כך מצוין כי תדרים גבוהים בעוצמה חזקה נשמעים נוקשים וצורמים. בשלב זה כנראה תהיה דרישה משאר חברי הלהקה להנמיך את הווליום בעוד שהגיטריסט יחשוב שהוא "לא כל כך חזק בכלל". התורים אצל רופאי האוזניים מלאים בגיטריסטים עקשנים..
mid-scoop יכול להשמע טוב בהקלטות, בעזרת טכנאי שיודע מהעושה ודואג להפריד צלילים כראוי. אבל הוא הגורם מספר אחת לגיטריסטים עם סאונד עלוב בלהקות. אם אתם מרוצים מאיך שאתם נשמעים זה טוב ואי אפשר להתווכח עם זה, אבל אם לא..

הנה עדות של גיטריסט ותיק: "כשהתחלתי לנגן על מגברי מרשל השתמשתי בכיוון הבא - presence 8, bass 10, mid 0, treble 6. בשביל מרשל זה הכי mid-scoop שיש. באופן כללי זה היה בסדר, אבל שמתי לב שאני צריך להעלות את הווליום די הרבה והצליל נשמע לי הרבה פעמים רזה."
"העתקתי את הכיוונים האלו לרוב המגברים שבהם ניגנתי בלי להבין שמגברים שונים נשמעים שונה ומדגישים צלילים שונים באופן טבעי (אפשר להגיד שיכוונתי עם העיניים ולא עם האוזניים). אחד המגברים שעברתי בדרך היה Hywatt DR103 100 watt שהתדרים הבינוניים מודגשים בו באופן טבעי, הרבה יותר מאשר במרשל. כיוונתי את הסט הרגיל שלי, השתמשתי באותם פדלים וגיטרות אבל זכיתי למחמאות על הצליל המצוין שהוצאתי פתאום. שימוש במגבר שמדגיש את הmid גרם לצליל להיות הרבה יותר חי ולהדגיש את טון הגיטרה שלי".
"בשיחות שניהלתי עם כמה חברים התברר לי שרובם משתמשים בכיוונים די שונים משלי, חלקם על גם עם מגברי מרשל. לי נראה היה ש- presence 0, bass 3, mid 8, treble 5 הן הגדרות מתאימות למי שרוצה להשמע כאילו הוא מנגן דרך הטלפון. למעשה הסתבר שהדגשת התדרים הבינוניים גרמה לצליל המרשלי החם והעשיר להשמע במלא הדרו."

אם נקח מגברי פנדר, מרשל או מסה-בוגי, בסים גבוהים מדי גורמים לצליל להשמע עמום ודביק. לא רק בגלל שהם מכוונים להדגיש את האמצע אלא גם בגלל שהאיקולייזר ממוקם לפני הpre-amp ויוצר העמסת יתר על הסיגנל די בקלות. בשונה ממערכת סטריאו, מגבר הוא כמעט כלי בפני עצמו עם אישיות וצליל יחודי.

שתי ההמלצות מהדברים האלו הן א. לנסות דוקא כיוונים שנראים לא שגרתיים בדרך למציאת הצליל הנכון ו-ב. לכוון את האיקולייזר לפי העוצמה שבה אתם מנגנים ולא הפוך, מה שגורם לבס, לטרבל ולגיטרה להשמע רע.

לסיום נדון באיקולייזר חיצוני שיכול להביא לתרום הרבה עם יישום העקרונות הקודמים, אבל יש לו שימושים נוספים. מיקום איקולייזר חיצוני בשרשרת הוא נקודת מפתח, הסאונד המתקבל יהיה שונה לפני ואחרי הדיסטורשן. זה נובע מהעובדה שדיסטורשן וקומפרסור באים מאותה משפחה.

איקולייזר שממוקם לפני הדיסטורשן יכול להיות מחובר לפני פדל או בין הגיטרה והמגבר. ההשפעה שלו במקרה כזה מעט מוגבלת מכיון שהדיסטורשן/קומפרסור מכווץ את התדרים יחד. הדגשה של חלק מהם לפני הכיווץ יכולה להוסיף דיסטורשן/גיין לסיגנל.
Clean Boost הוא אחד השימושים למצב של איקולייזר לפני דיסטורשן: הגיין בפדל או המגבר מכוונים לעוצמה נמוכה והווליום לעוצמה גבוהה (Revers controls). שימוש באיקולייזר יוסיף גיין לסיגנל ועדיין יעביר את חלק משינויי הצליל שהוא גורם. הפטנט הזה טוב למגברים שנשמעים קצת חלשים במחלקת הדיסטורשן.

איקולייזר שממוקם אחרי יכול לעבור בeffect loop של המגבר או להתחבר אחרי פדל. תפקידו במצב כזה הוא לעצים את הטון והעוצמה של הסיגנל. זהו בעצם יעודו המקורי ובמצב זה יש הרבה מאוד וריאציות שונות לבחור מהן.

אם יש לכם עוד מידע בנושא או שימושים נוספים אפשר לשלוח אותם למייל ori8@nana.co.il או לפרסם אותם בפורום.

חזרה

Click Here!